KAUPPAAN

Osasto:

Harakka, Timo: Datakapitalismi kriisien maailmassa

0 out of 5 based on 0 customer ratings

32,90 

Osasto:

Harakka, Timo: Datakapitalismi kriisien maailmassa

0 out of 5 based on 0 customer ratings

32,90 

Laitteiden tarkoitus ei ole vain pitää elintarvikkeita kylmässä, vaan kerätä dataa ostoksista, kulutustottumuksista ja perheen ruokarytmeistä. Tieto on kalliimpaa kuin tekniikka.

Data on aikamme arvokkain pääoma. Dataa haalimalla ja hallitsemalla saavutetaan ennennäkemättömästi valtaa – yritysmaailmassa, valtioiden kilpailussa ja sotilaallisesti. Pandemiassa ja sodassa esiin nousee disinformaatio. Facebook, YouTube, Twitter ja TikTok voivat aiheuttaa suurta tuhoa, jopa tappaa. Kun tekoälyn kehitys tuottaa yhä uskottavampaa valetodellisuutta, kuka ottaa vastuun tulevaisuudesta?

Datakapitalismissa kilpailevat amerikkalainen, kiinalainen ja eurooppalainen malli – kasino, kasarmi tai kansankoti. On puolustettava inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta, jos vastassamme ovat ahneus ja sorto.

Ministerinä Timo Harakalla on ainutlaatuinen aitiopaikka datakapitalismiin, ja ennen näkemätöntä on, että hän jakaa oppimaansa vielä tehtävässä ollessaan. Hän on itse ollut pöydissä, joissa päätöksiä tehdään ja valtaa jaetaan – ja osaa kertoa näkemästään selkeästi, jopa hilpeästi.

Keskustelu datavallasta jää helposti arkisemman politiikan jalkoihin. Siihen ei ole varaa. Siksi tämä kirja.

Kuvaus

Kirjoittaja: Harakka, Timo

Kustantaja: Siltala

Julkaisuvuosi: 2022

Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja, suojapaperi

Kieli: suomi

Sivumäärä: 168