KAUPPAAN

Nurminen, Marjo T.: Itämeren tarina – Karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaan

0 out of 5 based on 0 customer ratings

42,90 

Nurminen, Marjo T.: Itämeren tarina – Karttojen matkassa keskiajalta nykyaikaan

0 out of 5 based on 0 customer ratings

42,90 

Kuningas, josta tuli merirosvo. Merirosvo, josta tuli legenda. Itämeren herruudesta taistelevat serkukset. Kauppamerenkulkijat, pyhiinvaeltajat ja saariston kalastajat. Kaasuputki, joka yhdisti idän ja lännen, mutta jakoi maailman. Ensimmäiset kartanpiirtäjät, jotka kertoivat pohjoisen meren ja sen rannikoiden tarinan kartoillaan.

Itämeren tarina on jännittävä aikamatka ja kiehtova matkaopas Itämeren maailmaan keskiajalta nykyaikaan karttojen matkassa. Itämeri avautuu kirjassa väylänä, jonka aalloilla ovat kohdanneet niin yksittäiset seikkailijat kuin kokonaiset laivastot. Teos kertoo mukaansatempaavasti vuosisatoja jatkuneesta vilkkaasta merellisestä vuorovaikutuksesta – tiedosta, taidosta ja tuotteista – jotka ovat muokanneet ihmisten elämää ja maailmankuvaa Itämeren rannoilla.

Teos tarjoaa harkitun kattauksen historiallisesti merkittäviä karttoja sekä ajankohtaisia nykykarttoja. Kirja paljastaa oivaltavasti, miten kartat ja niihin liittyvät tarinat auttavat ymmärtämään Itämeren monikasvoista maailmaa, historiaa ja nykyaikaa. Samalla se valottaa, kuinka kartoilla on sekä välitetty tietoa että vaikutettu mielikuviin Itämerestä ja sen rannoilla elävistä ihmisistä viikinkiajoista nykypäiviin.

Vanhat kartat kertovat maantiedon lisäksi etenkin merenkulun, kaupan ja sodan historiasta, ja ne peilaavat kiinnostavasti myös valtapolitiikan, tiedonvälityksen ja propagandan historiaa. Kirjan viimeiseen lukuun laaditut tietokartat havainnollistavat 2020-luvun Itämerta ajankohtaisten teemojen kautta. Itämeri näyttäytyy niissä rikkaana vedenalaisena museona, energiankuljetuksen valtaväylänä sekä mittaamattoman arvokkaana luonnonympäristönä, joka kaipaa suojelua.

Varasto loppu

Kuvaus

Kirjoittaja: Nurminen, Marjo T.

Kustantaja: John Nurmisen säätiö

Painos: 2. p 2021

Julkaisuvuosi: 2020

Tuotemuoto: Kovakantinen kirja

Kieli: suomi

Sivumäärä: 366