KAUPPAAN

Nyberg, René; Torvalds, Nils; Vägen till Nato

0 out of 5 based on 0 customer ratings

29,90 

Nyberg, René; Torvalds, Nils; Vägen till Nato

0 out of 5 based on 0 customer ratings

29,90 

Den 24 februari 2022 anföll Ryssland Ukraina. Putin hade strax innan förklarat Ukraina vara en stat utan existensberättigande. Då insåg politiker i väst slutligen att Putin menade allvar med återställandet av Sovjetimperiets gränser.

Nils Torvalds, europaparlamentariker, talade redan som presidentkandidat 2018 för ett finländskt Natomedlemskap och varnade för Putins Ryssland. Då klingade varningarna för döva öron – idag har han blivit sannspådd.

Rene Nyberg för sin del utgick som gammal diplomat från att Natomedlemskap skulle leda till en brytning i förhållandet med Ryssland och förespråkade i stället ett djupt, långtgående samarbete med Nato, USA och speciellt Sverige. Den ryska attacken mot Ukraina har förändrat situationen totalt.

Nyberg och Torvalds inleder med att berätta om sina respektive erfarenheter i ett Finland som visserligen var självständigt, men där den mäktiga grannen i öst var när- varande på helt annat sätt än idag. De tecknar en bild av ett försiktigt och räddhågset VSB-Finland som präglats av de två krigen med Sovjetunionen 1939-44. Bokens grundläggande frågeställning är hur vi efter årtionden av fredlig samexistens och handel hamnat i en situation där i stort sett alla kontakter är brutna och ersatta av sanktioner.

I sina brev analyserar Nyberg och Torvalds hur Tysklands och Europas energiberoende av Ryssland byggdes upp. De går igenom Putinregimens första hoppfulla år efter president Jeltsins nästan anarkistiska frigörelsepolitik, och den därpåföljande långsamma reträtten till inskränkta medborgarrättigheter, manipulerade val och ett land som börjar likna en diktatur med president Putin som självsvåldig ledare: Ett Ryssland som agerar imperialistiskt och driver Finland och Sverige att använda sig av det som tidigare såg ut som en oinlösbar option: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Kuvaus

Tekijät: Nyberg, René (Kirjoittaja)
Torvalds, Nils (Kirjoittaja)

Kustantaja: Förlaget M

Painos: 2. p 2023

Julkaisuvuosi: 2023

Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Liepeelliset pehmeät kannet

Kieli: ruotsi

Sivumäärä ja kuvitus: 219
Kuvitus, mustavalk.