KAUPPAAN

SILTALA, SAKARI; KIRNU & KARTELLI

0 out of 5 based on 0 customer ratings

32,90 

SILTALA, SAKARI; KIRNU & KARTELLI

0 out of 5 based on 0 customer ratings

32,90 

Tilallisen poika F. M. Pitkäniemi (1878-1948) väitteli vuonna 1908 tohtoriksi kartelleista, renkaista ja trusteista. Hän kauppasi voita Valion pääjohtajana kolmekymmentäkuusi vuotta. Kovaluisen bisnesmiehen johdossa osuusliike paisui mahtiinsa. Pitkäniemi paimensi Suomen osuustoimintaliikettä, kirnusi ja lypsi maalle mehevät sopimukset kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa. Valion laboratoriossa keiteltiin hänen kaudellaan Nobelin arvoiset AIV-suolot ja -rehut.

Paperi-insinööri Axel Solitander (1878-1944) nousi verkostoillaan sisällissodan melskeistä valtion teollisuushallintoon ja New Yorkin pääkonsuliksi. Solitander pestattiin neljännesvuosisadaksi Suomen metsäteollisuuden ”poliittisen kartellin”
kärkipaikalle, alan ykköslobbariksi. Hän toimi Lapuanliikkeen aikana kauppa- ja teollisuusministerinä. Solitander oli armoton valtiokapitalismin ja holhoavan osuustoiminnan vastustaja.

Voipaavi ja metsälobbari, metsän ja mullan aateliset, tunnettiin ja tiedettiin. Nykyään heitä ei enää muisteta. Syytä olisi.

Kirnu ja kartelli on rikasta, runsasta ja rouheaa ajankuvaa 1900-luvun alkuvuosikymmenten Suomesta. Se on kielellisesti eläväinen, vuorovedoin vauhdikkaasti etenevä kaksoiselämäkerta, jota höystää lempeä ironia ja huumori.

Kuvaus

Kirjoittaja: Siltala, Sakari

Kustantaja: Siltala

Julkaisuvuosi: 2022

Tuotemuoto: Kovakantinen kirja

Kieli: suomi

Sivumäärä: 432